Huippuosaajan viisi vinkkiä ostorehun valintaan

Kotieläintilan tärkeimpiä jokavuotisia päätöksiä on ostoväkirehun valinta.  Ostoväkirehun valinta on huomattavasti helpompaa, kun kotoisten rehujen määrä ja laatu ovat tiedossa. Tällöin voidaan hankkia vain tarvittava täydennys.

Kaikilta rehualan päätoimijoilta löytyy normaalien kotoisten rehujen täydennykseen sopivat tuotteet. Tilan rehustuksen tulisi aina perustua kotoisten rehujen analysointiin.

 1. Kilpailuttamalla väkirehut pääset perille siitä, maksatko nykyisestä rehusta oikean hinnan. Apuna voit käyttää ProAgria Rehukunto-verkkopalvelua, josta näkee mitä muut tuottajat ovat maksaneet samasta rehusta.
 2. Liity ostorenkaaseen. Eripuolille Suomea on perustettu ostorenkaita, joiden kautta on kilpailutettu tuotantopanoksia. Varsinkin pienemmät tilat ovat saaneet tuotantopanoksia merkittävästi edullisemmin kuin itse ostamalla.
 3. Suosi tilojen välistä kauppaa kotoisten rehujen osalta. Tehkää ennen kaupantekoa pelisäännöt selväksi, miten toimitaan.
 4. Käy katsomassa Farmarin pörssi -verkkopalvelussa osto- ja myynti-ilmoituksia. Oikean hinnan arvioinnissa auttaa muiden tuottajien tekemät hintapyynnöt ja -tarjoukset.
 5. Väkirehuostoissa kannattaa pyrkiä mahdollisimman suuriin eräkokoihin, rehun säilyvyyteen liittyvät seikat huomioiden. Myös kausihinnoittelua kannattaa hyödyntää tuotantopanoksien hankinnoissa.

Matti Viinikainen, Maitotilojen strateginen johtaminen ja talous

Mitä haluaisit kysyä Huippuosaajalta? Esitä kysymyksesi ProAgrian Facebook-sivuilla.

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

 • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
  Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
 • Tilaa palvelu
  Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut