Kotityöpalvelu voi olla verotonta

Avun ostaminen kotitöihin ei nyky-päivänä ole enää vaikeaa. Kotityövähennys on madaltanut kynnystä. Jos asiakas kuuluu kunnan sosiaalipalvelujen piiriin, voi hän saada kotityö-palveluja myös täysin arvonlisäverotta.

Arvonlisäveroton kotityöpalvelu edellyttää, että yrittäjä on tehnyt ilmoituksen kunnan sosiaalipalveluihin ja kirjoittanut yritykselleen omavalvontasuunnitelman, ja näin ollen tuottaa palvelunsa sosiaaliviranomaisen valvonnassa. Alv-lainsäädännön mukaan valtion tai kunnan sosiaalihuoltona tapahtuva, tai palvelujen tuottaminen sosiaaliviranomaisen valvonnassa on verotonta.

Verottomana tarjottavien palvelujen kanssa yrittäjän kannattaa olla tarkkana. Verottaja tulkitsee verottomuuden palvelun saajan kannalta. Verohallinnon mukaan kotityöpalvelun voi tuottaa verotta, jos palvelun saaja on oikeutettu sosiaalihuoltona tapahtuvaan kotityö-palveluun. Esimerkiksi sotaveteraaneille tuotetun kotityöpalvelun maksaa usein asiakas ja veteraanijärjestö. Koska asiakas on oikeutettu sosiaalihuoltona tapahtuvaan kotiapuun, ovat sekä asiakkaan osuus että veteraanijärjestön osuus laskusta arvonlisäverottomia. Verottomuus koskee vain niitä yrityksiä, jotka ovat hoitaneet ilmoitusvelvollisuutensa kuntaan ja myös tehneet omavalvontasuunnitelmat järjestykseen.

Usein on epäselvyyttä siitä, kuinka ALV käsitellään silloin, kun laskun maksaakin asiakkaan puolesta vaikkapa omainen. Jos asiakas on oikeutettu sosiaalihuoltojen koti-työpalveluun, niin on sama, kuka laskun maksaa. Laskussa täytyy vain näkyä, kenelle palvelu on tuotettu.

Jaa

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.