Lyhyt ALV-jaksotus tarkentaa rahan kiertoa

Alkutuottajilla arvonlisäverotuksen verokausi on yleensä kalenterivuosi ja muilla yrittäjillä ja yrityksillä arvonlisäverotuksen verokausi on yleensä kuukausi. Alkutuottajat voivat halutessaan siirtyä kalenterivuodesta kuukauden tai neljännesvuoden verokauteen ja liikevaihdoltaan pienet yritykset voivat siirtyä neljännesvuoden tai kalenterivuoden verokauteen. 

Alkutuottajilla ei ole liikevaihtorajoja siirtymisessä kuukauden tai neljännesvuoden verokauteen, mutta pienyrittäjillä on seuraavat liikevaihtorajat normaalia pidempään verokauteen siirryttäessä. Jos liikevaihto on enintään 100 000 euroa, yritys voi siirtyä neljännesvuoden verojaksoon. Jos liikevaihto on enintään 30 000 euroa, yritys voi siirtyä kalenterivuoden verojaksoon.

Lyhemmässä ilmoitusjaksossa on monta hyvää puolta

Suurin arvo tulee siitä, että muistiinpanot tai kirjanpito tulee tehtyä nopeammin ja käytettävissä on aina tieto, mistä rahat ovat tulleet ja mihin menneet. Verosummaa tärkeämpää on saada ajantasaista tietoa talouden hallinnasta ja yrityksen johtamiseen. Vuosimenettelyssä osa asioista unohtuu tai voi olla pahasti myöhässä, jos tieto saadaan vasta seuraavan vuoden helmi-maaliskuussa. Näin ollen vuosimenettelyssäkin olevan on hyvä pitää kirjanpito ajan tasalla kuukausittain tai vähintään neljännesvuosittain, vaikka veroilmoitus annetaan vasta koko vuodelta.

ALV-palautukset ostoista nopeasti käyttöön

Lyhyempään ilmoitusjaksoon voi hakeutua itse vähintään kolmeksi tilikaudeksi.
Esimerkiksi investointien ja peruskorjausten aikaan kannattaa vaihtaa vuosimenettelystä kk-menettelyyn. Tällä voi olla suuri merkitys aloitusvaiheen jälkeisiä ostoja rahoitettaessa; lainarahan määrä hankkeen valmistuttua voi jäädä parhaimmillaan parikymmentä prosenttia pienemmäksi. 

Ajantasainen tieto johtamiseen

Jos maksuvalmiudessa on häiriöitä, on lyhyt ilmoitusjakso aina parempi tarkan tiedon vuoksi. Laskut ja velat eivät häviä mihinkään. Tilanne pahenee siitä, että tarkoituksellisesti yrittää olla välittämättä niistä. Muiden veroilmoitusten kohdalla lyhyt jakso nopeuttaa ja helpottaa tekemistä, koska niihin tarvittavat tiedot tulevat samalla kootuksi kalenterivuoden tai tilikauden vaihteeseen mennessä. Jos kirjanpidon ja ilmoitukset hoitaa tilitoimisto, lyhyt jakso on hyödyllinen siksi, että asiat ja asiakkaat eivät ruuhkaudu vuoden alkuun 2 – 3 kk jaksolle.

 

Jaa

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.