Lyhyt ALV-jaksotus tarkentaa rahan kiertoa

Arvonlisäveron kausi-ilmoitus annetaan tavallisesti kerran kuukaudessa. Pienyritys on kuitenkin oikeutettu pidennettyyn ilmoitusjaksoon erityisperustein. Usein veroihin ja kirjanpitoon liittyvät menettelyt tuntuvat vaikeilta ja siksi jotkut haluavat pidempää
ilmoitusjaksoa.

Lyhemmässä ilmoitusjaksossa on monta hyvää puolta

Suurin arvo tulee siitä, että muistiinpanot tai kirjanpito tulee tehtyä nopeammin ja
käytettävissä on aina tieto, mistä rahat ovat tulleet ja mihin menneet. Verosummaa
tärkeämpää on saada ajantasaista tietoa talouden hallinnasta ja yrityksen johtamiseen. Vuosimenettelyssä osa asioista unohtuu tai voi olla pahasti myöhässä, jos tieto saadaan vasta seuraavan vuoden helmi-maaliskuussa.

Pelkillä tiliotteiden saldoilla tulee toimeen, jos aina on vähintään kymmeniä tuhansia
euroja tilillä ja siellä ei liiku mitään muuta rahaa kuin yrityksen omia tuloja ja menoja.  Esimerkiksi silloin, kun metsä-talouden veroilmoitukseen tarvitaan vain muutama tosite, vuosimenettely on käytännöllinen tapa. Silloinkin on seurattava, että liikevaihto ei nouse yli 25 000 euron.

ALV-palautukset ostoista nopeasti käyttöön

Lyhyempään ilmoitusjaksoon voi hakeutua itse vähintään kolmeksi tilikaudeksi.
Esimerkiksi investointien ja peruskorjausten aikaan kannattaa vaihtaa vuosimenettelystä kk-menettelyyn. Tällä voi olla suuri merkitys aloitusvaiheen jälkeisiä ostoja rahoitettaessa; lainarahan määrä hankkeen valmistuttua voi jäädä parhaimmillaan parikymmentä prosenttia pienemmäksi. 

Ajantasainen tieto johtamiseen

Jos maksuvalmiudessa on häiriöitä, on lyhyt ilmoitusjakso aina parempi tarkan tiedon vuoksi. Laskut ja velat eivät häviä mihinkään. Tilanne pahenee siitä, että tarkoituksellisesti yrittää olla välittämättä niistä. Muiden veroilmoitusten kohdalla lyhyt jakso nopeuttaa ja helpottaa tekemistä, koska niihin tarvittavat tiedot tulevat samalla kootuksi kalenterivuoden tai tilikauden vaihteeseen mennessä. Jos kirjanpidon ja ilmoitukset hoitaa tilitoimisto, lyhyt jakso on hyödyllinen siksi, että asiat ja asiakkaat eivät ruuhkaudu vuoden alkuun 2 – 3 kk jaksolle.

 

Jaa

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.