Vastuullisesti tuotettu kotimainen karitsa on paras valinta pääsiäispöytään

2 min lukuaika

Uutinen

Ostamalla kotimaista lammasta tuet myös maisemalaidunnusta ja kotimaisia yrityksiä.

Lammassapaasiainen2020artikkeli
Kotimaista lampaanlihaa on hyvin saatavilla pääsiäiseksi ravintoloiden suljettua ovensa poikkeustilanteessa. Lihaa on myynnissä suoramyyntilammastiloilla sekä joissakin paikallisissa Reko-ringeissä. Myös kaupoille riittää myyntiin kotimaista lammasta. Saatavuus vaihtelee alueittain.
- Kotimainen lähilammas on paras valinta useista syistä. Suomalaisten lampaiden terveys on hyvä ja lääkitystä käytetään harkitusti. Ostamalla kotimaista lammasta tuet myös maisemalaidunnusta ja kotimaisia yrityksiä, sanoo ProAgrian erityisasiantuntija Milla Alanco-Ollqvist.
Suoramyyntitilat ottavat toiminnassaan huomioon poikkeustilanteen tuomat viranomaismääräykset. Tilat ovat kertoneet ottaneensa erilaisia uusia toimintamalleja käyttöön, kuten tuotteiden luovutuksen ilman lähikontakteja.
Lampaanlihan tuotannon jatko Suomessa riippuu markkinaneuvotteluiden onnistumisesta sekä mahdollisista muutoksista kuluttajakäyttäytymisessä. Lampaanlihan kotimaisuusaste on noin 50 %. Jos ulkomaantuonti vähenee, aukeaa kotimaiselle karitsalle lisää markkinoita. Alalla uskotaan vahvasti kotimaiseen tuotantoon ja sen vahvuuksiin kuluttajamarkkinoilla. Kotimainen lammas on kasvatettu hyvinvointiehtojen mukaisesti, ja se on vastuullinen valinta.

Maisemanhoitotöitä riittää tulevaisuudessa

Lammasalan toimijat ovat aloittaneet vuoden 2019 aikana keskustelut lihaketjun ongelmien ratkaisemiseksi. Suomessa on 1255 lammastilaa, joilla on reilut 71 000 uuhta. Lammastilojen määrä on laskenut alle 5 prosenttia vuodesta 2018*. Syynä lopettamiseen on lihan vaihteleva menekki markkinoilla ja lammasalan kannattavuus. Tuotantoa jatkavat tilat ovat vastanneet toiveisiin ja jaksottaneet karitsointeja niin, että lihaa saataisiin enemmän pääsiäisenä ja alkukesästä. Osa tuottajista on siirtänyt toiminnan painopisteen muihin lammastuotteisiin, kuten maisemanhoitoon. Myös villan jatkojalostus on nousussa.
Maisemanhoidon jatkaminen on tärkeää luonnon monimuotoisuuden vuoksi. Viime marraskuun valtakunnallisilla Lammaspäivillä Torniossa Kasper Koskela toi esille, että perinnebiotooppialueista hoidetaan metsähallituksen mukaan 30 000 hehtaaria. Tavoitteena on lisätä maisemanhoitoalaa 45 000 hehtaariin. Maisemanhoitopuolella lampureille on siis töitä jatkossakin.

Maukas lammas on monipuolinen raaka-aine

Pääsiäisaterialla voi tarjota perinteisen lampaanviulun sijaan esimerkiksi pataruokia tai revittyä lammasta. Kotimainen karitsanliha on mureaa ja monen suussa maukkaampi kuin lampaan liha. Maa- ja kotitalousnaisten yksi suosituimmista resepteistä on revitty lammas (pulled lamb).
- Kotimainen lammas on maukasta, ja siitä kannattaa ruuanlaitossa hyödyntää monipuolisesti, sanoo Maa- ja kotitalousnaisten Keskusten Liiton kehityspäällikkö Marita Suontausta.
*) Lampaiden määrä poimittu Luonnonvarakeskuksen tilastotietokannasta 30.3.2020.
Linkkejä
Tietosivusto www.lammaswiki.fi
Miten asiantuntijat tekevät pässin kantakirjauksen? Video: https://proagria.fi/videot/passin-kantakirjaus-11815
Lisätiedot
ProAgria Etelä-Suomi, lammas- ja vuohituotannon asiantuntija Kaie Ahlskog, puhelin 0400 731 811, kaie.ahlskog@proagria.fi
Alueelliset lammasasiantuntijat, sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@proagria.fi
Uusimaa ja Nylands Svenska, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Häme, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala ja Finska Hushållningssällskapet
ProAgria Etelä-Suomi, Näsilinnankatu 48, PL 97, 33101 Tampere
  • Kaie Ahlskog, puhelin 0400 731 811
  • Marja Jalo, puhelin 040 572 8387
Etelä-Savo, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala
ProAgria Etelä-Savo, PL 28, 51901 Juva
  • Sari Heltelä, puhelin 040 5937528
  • Niina Saastamoinen, puhelin 040 735 9912
Etelä- ja Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Österbottens Svenska Lantbrukssällskap
ProAgria Etelä-Pohjanmaa, Huhtalantie 2, 60220 Seinäjoki
  • Milla Alanco-Ollqvist, puhelin 040 7060 558
  • Sini Sillanpää, puhelin 043 8250 526
Oulu, Kainuu ja Lappi
ProAgria Oulu, Kauppurienkatu 23, PL 106, 90101 Oulu
  • Milla Sirviö, puhelin 043 8272999