Vastaa kyselyyn maatalouden ilmastonmuutoksen hillinnästä ja varautumisesta

09.11.2021
Miten viljelijät voivat varautua ilmastonmuutokseen?
Siihen ja muihin maatilojen ilmastonmuutokseen kytkeytyviin teemoihin tuodaan tietoa elokuussa alkaneessa Ilmastonmuutokseen varautuva viljelijä -hankkeessa mm. webinaarien, podcastien ja case-esimerkkien avulla.
 
Olemme tehneet aluksi kyselyn alueen viljelijöille hankkeen aiheista. Käythän vastaamassa kyselyyn tästä linkistä ja auta meitä suuntaamaan toimintamme vastaamaan mahdollisimman hyvin keskisuomalaisten viljelijöiden tarpeisiin! Vastaajien kesken arvotaan kahden hengen kylpylävuorikausi Peurungassa (sis. aamiainen, kuntosali ja kylpylä), Uudistuva kasvintuotanto -kirja ja Ilmastoviisas maatilayritys -kirja.
 
Ilmastonmuutos lisää sään ääriolosuhteita ja vaikuttaa maanviljelyssä mm. kasvukauteen, vesitalouteen (kuivuuteen tai tulviin), tuholaisiin, kasvilajikkeiden valintaan ja luonnon monimuotoisuuteen. Haasteiden kasvaessa maanviljelijät joutuvat yhä enemmän opettelemaan uusia viljelymenetelmiä ja -käytäntöjä muutokseen varautumiseksi, mutta myös hiilen sidonnan lisäämiseksi.
 
Haasteista huolimatta maanviljelyssä on monia mahdollisuuksia hillitä ilmastonmuutosta ja sopeutua sen tuomiin muutoksiin esimerkiksi edistämällä maan hyvää kasvukuntoa ja vesitaloutta sekä valitsemalla olosuhteisiin soveltuvat kasvilajit ja -lajikkeet. Moni viljelijä noudattaa jo nyt joitakin hiiliviljelyn periaatteita osana viljelymenetelmiään ilman, että olisi erityisesti valinnut niitä hillitäkseen ilmastonmuutosta.
 
Tavoitteenamme on hankkeella nostaa esille ne keskeisimmät menetelmät, joilla maanviljelyssä voidaan lisätä viljelyvarmuutta sekä sitoa hiiltä ja estää hiilen vapautumista sekä heijastaa laajaa tutkimusaineistoa Keski-Suomeen sopivaksi. Hankkeella nostetaan jo olemassa olevien menetelmien merkitystä ja viljelijöiden olemassa olevaa osaamista esille. Lisäksi tuodaan esille uusia menetelmiä tai ratkaisuja, joilla voidaan varautua ja sopeutua väistämättömiin muutoksiin. 
 
Hanketta toteuttaa ProAgria Keski-Suomi ry/Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus. Hankkeen osatoteuttajana tuensiirrolla toimii MTK Keski-Suomi. Hankkeen toiminta-aika on 1.8.2021-31.1.2024. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus EU:n maaseuturahastosta.
 

Lisätietoja saat Ilmastonmuutokseen varautuva viljelijä -hankkeen kotisivuilta. Ota myös seurantaan Facebook-ryhmä Ilmastonmuutokseen varautuva viljelijä Keski-Suomessa ja Instagram -tili nimellä ilmavara.

Lisätietoja:

Paula Salonen, Projektipäällikkö
ProAgria Keski-Suomi/Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
paula.salonen@maajakotitalousnaiset.fi  Puh 043 824 9641

Jaana Jukkala, Kasvinviljelyn asiantuntija/Hankeasiantuntija
ProAgria Keski-Suomi
Jaana.jukkala@proagria.fi   Puh 043 826 9715

Anniina Lahtinen, Hankeasiantuntija, karjatilallinen (Ohra-ahon tila, Uurainen)
MTK Keski-Suomi
Anniina.lahtinen@mtk.fi  Puh. 050 473 9112

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.