Peltokasvilajikkeet 2016 -julkaisu ilmestyy – Satopotentiaali hyötykäyttöön uusilla lajikkeilla

09.03.2016

Mediatiedote 9.3.2016
ProAgria Keskusten Liitto

Viljelysuunnittelun avuksi ilmestyy 9.3.2016 Peltokasvilajikkeet 2016 -julkaisu, jossa on uusimmat tiedot maassamme viljeltävien peltokasvien lajikeominaisuuksista ja keskeisistä viljelyteknisistä erityispiirteistä. Kirjan avulla voi vertailla eri viljelykasvien ja lajikkeiden soveltuvuutta tilan tarpeisiin ja optimoida näin sadon määrää ja laatua sekä pienentää viljelyn riskejä. Julkaisu ilmestyy ProAgria Keskusten Liiton ja Luonnonvarakeskuksen (Luken) Tieto tuottamaan -sarjassa. 

Lajiketarjonta monipuolistunut

Peltokasvilajikkeet 2016 -kirja auttaa maatilayrittäjää valitsemaan tilansa olosuhteisiin ja eri käyttötarkoituksiin sopivimmat lajikkeet.
– Lajiketarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja markkinoille on tullut muun muassa uusia satoisia hybridilajikkeita ja uusia syysmuotoisia lajikkeita, toteaa palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta ja jatkaa: – Näiden lajikkeiden satopotentiaali kannattaa hyödyntää ja sijoittaa satoisat lajikkeet kasvukunnoltaan hyville peltolohkoille. Peltokasvien lajiketarjontaan kannattaa tutustua myös viljelykiertojen monipuolistamisen näkökulmasta. Pelkkiin kevätviljoihin perustuvassa viljelystrategiassa on paljon riskejä. Myös maan kasvukunto vaatii viljelyn muutosta ja monipuolistamista, täsmentää Peltonen.

Peltokasvilajikkeet 2016 -kirjaan on koottu maassamme viljeltävien viljojen, palko-, öljy- ja nurmikasvien, kuminan, perunan ja sokerijuurikkaan lajikkeiden ominaisuudet, sadon määrät ja laadut sekä keskeiset viljelytekniset erityispiirteet. Kirja perustuu pääosin vuosien 2008–2015 virallisten lajikekokeiden tuloksiin. Lisäksi julkaisussa käsitellään lajikekoetoimintaa, kylvösiemenen sertifiointia, valintaa ja määrän laskemista sekä kerääjä- ja aluskasvien hyödyntämistä.

Tieto lajikkeiden käyttäytymisestä ja ominaisuuksista suomalaisessa viljely-ympäristössä perustuu lajikekoetoimintaan, jota toteutetaan eri pelto-olosuhteissa ja viljelyvyöhykkeillä mahdollisimman kattavan tiedon saamiseksi. Lajikkeen viljely-, sadontuotto- ja laatuominaisuuksien tunteminen on tärkeää viljelyn kehittämiseksi ja riskien hallitsemiseksi, sanoo ProAgria Nylands Svenska Lantbrukssällskapetin alueella lajikekoetoimintaa vetävä Patrik Erlund ja korostaa lajiketestauksen jatkumisen tärkeyttä vähintään nykyisessä laajuudessa.

Julkaisun ulkoasu, hinta ja saatavuus

Julkaisun koko on 17 x 24,5 cm ja laajuus 96 sivua, nelivärikuvitettu. Tieto tuottamaan 142. ISBN 978-951-808-261-6. Kirjastoluokka 67.3. Käytännön Maamies -lehden kestotilaajat saavat kirjan tilaajaetuna lehden nro 3 liitteenä. Julkaisuja voi ostaa kirjakaupoista ja kustantajalta ProAgria Keskusten Liitosta: www.proagriaverkkokauppa.fi, myynti@proagria.fi tai puh. 020 747 2485. Kirjan hinta kustantajalta tilattaessa on 30,90 €.

Teos on saatavana myös sähkökirjana, ISBN 978-951-808-262-3. Lisätietoja ja tilaukset: www.ellibs.fi -> E-kirjakauppa.

Lisätiedot ja arvostelukappaleet

Lisätietoja julkaisusta antavat ProAgria Keskusten Liitosta palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen, sari.peltonen@proagria.fi, puh. 050 341 4406 tai kustantaja Hanne Teräväinen, hanne.teravainen@proagria.fi, puh. 040 356 2491.
Arvostelukappale- ja kansikuvapyynnöt: toimistosihteeri Heidi Aarnio, heidi.aarnio@proagria.fi tai puh. 040 356 1693.

Jaa

Artikkelit

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.