Maitotilojen palveluihin käänteentekevä uudistus

04.12.2014

Mediatiedote 4.12.2014
ProAgria Keskusten Liitto

Tuotannon ohjaus ja uudistunut Tuotosseuranta lupaavat enemmän maitoa ja enemmän euroja

ProAgria vahvistaa merkittävästi maitoyritysten palvelutarjontaa uudistuvalla Tuotosseurannalla ja uudella Tuotannon ohjaus -palvelulla. Molemmat palvelut tarjoavat asiantuntija-apua, joka tähtää maitoyrityksen parempaan tulokseen, kannattavuuteen ja arjen helpottamiseen. Palvelujen muodostusta ja uudistusta ovat ohjanneet maitoyrittäjien ilmaisemat tarpeet. – Yhdessä nämä palvelut antavat maitoyritykselle entistä varmemman pohjan johtaa tuotantoa, asettaa tavoitteita ja päästä haluamaansa tulokseen. Meidän roolimme on tuottaa entistä aktiivisemmin päätöksissä tarvittavaa tietoa, tukea ja tsempata onnistumaan. Se tehdään jatkuvalla yhteydenpidolla, tulosten seurannalla ja karjahavainnoilla, kertoo palvelujen muodostamasta hyödystä maitoyrityksille palveluryhmäpäällikkö Henna Mero ProAgria Keskusten Liitosta.

Tuotosseuranta uuteen aikaan

Tuotosseuranta uudistuu joustavammaksi ja yksilöllisemmäksi. Lisäksi se tarjoaa uusia havainnollisia raportteja, palveluja ja tekniikkaa maidon mittaamiseen, näytteiden ottoon sekä tietojen lähetykseen tietokantaan. Uudistuksella saavutetaan erityisesti tehokkuutta tiedonkeruuseen ja sitä kautta myös tiedon laatuun. – Haluamme varmistaa, että asiakkaillamme on käytössä ajantasaista ja mitattua tietoa päätöksentekoa ja yrityksen johtamista varten. Myös vertailutieto on elintärkeä päätöksen teon pohjaksi, tiivistää tuotosseurannan kehittämisen projektipäällikkö Heli Wahlroos ja jatkaa, – Erityisesti automaattilypsytiloilta olemme saaneet hyvää palautetta uuden teknologian käyttöönotosta.

– Koelypsyjen arkea helpottavia teknisiä ratkaisuja on saatavilla kaikille lypsyjärjestelmille. Maitoyrittäjä voi halutessaan ulkoistaa koko koelypsyn tai sen jonkin osan. Tekniset asiantuntijamme auttavat koelypsyn tekniikan ja vuokralaitteiden käytössä sekä valinnassa. Maitomäärien tallennuksesta vastaavat keskuksiin nimetyt tuotosseurannan asiantuntijat, jotka myös auttavat maitoyrittäjää tietojen laadun hallinnassa. Ensi vuoden alusta koelypsystä saatujen tulosten laadukkuutta eli ajantasaisuutta ryhdytään seuraamaan uuden laatupisteraportin avulla, kertoo Wahlroos.

Suomen Tuotosseuranta on osa kansainvälistä ICAR-toimintaa (International Committee for Animal Recording). Kansainvälisesti yhteiset pelisäännöt toteutuvat tuotosseurannan ohjesäännössä ja säännöllisissä auditoinneissa. – Järjestelmäämme on auditoinneissa kiitetty maitoyrittäjien kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävistä palveluista, jotka hyödyntävät tuotosseurannassa kerättyjä tietoja. Kansalliset tuloksemme ovat vertailukelpoisia muiden ICAR-maiden tulosten kanssa, sanoo Wahlroos.

Tuotannon ohjauksesta tukea arjen tekemiseen

– Tuotannon ohjaus on uusi palvelumme, jota maitoyrittäjät ovat odottaneet. Kuljemme siinä yrittäjän rinnalla arjessa; ennaltaehkäisemme, ratkaisemme ongelmia, mietimme sujuvampia tai toimivampia tapoja hoitaa navetan töitä. Keskitymme esimerkiksi karjan olosuhteisiin ja terveyteen, eläinten käsittelyyn ja lehmäliikenteeseen, karjan uudistukseen ja hoitokäytäntöihin, talouden parantamiseen tuotantotapoja kehittämällä, raporttien tulkintaan tai verkkopalveluissa olevan tiedon entistä parempaa hyödyntämiseen, sanoo kehityspäällikkö Sanna Nokka ProAgria Keskusten Liitosta.

– Ensimmäisessä tapaamisessa käydään läpi tilan eläimet, tuotosseurannan tulokset ja navetan olosuhteet. Tapaamisen aikana määritetään tavoitteet, joita kohden lähdemme suunnitelmallisesti etenemään. Meijeriin menevän maidon osuuden lisääminen kokonaismaitomäärästä on hyvä esimerkki Tuotannon ohjaus -palvelun tavoitteesta.  Tuotannon ohjauksen asiantuntija selvittää silloin lehmien solutilanteen ja onko navetan olosuhteissa utareterveyttä heikentäviä asioita. Heikentyneeseen utareterveyteen voi olla syynä esimerkiksi navetan puutteellinen ilmanvaihto, parsien vähäinen kuivitus tai liian pieni koko. Yhdessä yrittäjän kanssa mietimme, mitä soluttaville lehmille ja olosuhteille olisi tehtävissä ja miten haluttuun tavoitteeseen päästään, kuvailee Nokka palvelun ensiaskelmia ja jatkaa, - Kaikkea ei tehdä kerralla, vaan kyseessä on tavoitteellinen kehitysprojekti, jossa yrittäjä päättää miten paljon, missä ajassa ja miten edetään.

Selkeä kokonaisuus maitotilojen kilpailukyvyn parantamiseen

ProAgrian maitotilojen palvelut ovat uudistuneet ja selkiytyneet kolmeen osaan. Ytimessä on tiedon keruuseen ja raportointiin keskittyvä Tuotosseuranta sekä siihen liittyvät uudet tekniikkaan ja tulosten tallennukseen liittyvät palvelut. Tuotosseuranta- ja muiden tuotantotietojen hyödyntäminen ja tavoitteiden määrittäminen tehdään Tuotannon ohjauksessa. Karjan ruokintaa, rehuntuotantoa ja taloutta suunnitellaan ja seurataan ruokinnan, rehuntuotannon ja talouden ohjauspalveluissa.

– Nyt viimeistään heitetään historiaan karjantarkkailu ja assistentit sanoina. Ne ovat mennyttä maailmaa eivätkä kuvaa lähimainkaan tekemisiämme tänä päivänä. Tuotosseuranta, Tuotannon ohjaus, osaavien asiantuntijoiden tarjoama tuki johtamiselle ovat tätä päivää, toteaa Henna Mero.

Netti-info ja somekeskustelut tulossa

Järjestämme asiakkaillemme ja kaikille asiasta kiinnostuneille mahdollisuuden kuulla lisää Tuotannon ohjauksesta ja Tuotosseurannan uudistuksesta 28.1.2015 kello 12–13 pidettävässä netti-infossa. Ilmoittaudu netti-infoon tästä linkistä: https://www.webropolsurveys.com/S/5197015951FEC9C1.par

ProAgrian Facebook-sivulla Sanna Nokka ja Heli Wahlroos vastaavat Tuotannon ohjaukseen ja Tuotosseurannan uudistuksiin liittyviin kysymyksiin 7.1.2015 ja 2.2.2015 kello 12–14. Kysymyksiä voi etukäteen julkaista ProAgrian sivulla ja se löytyy osoitteesta www.facebook.com/proagria.

Uusista palveluista kannattaa olla yhteydessä ProAgria keskusten palvelupäälliköihin, jotka vastaavat alueidensa palveluista maitoyrityksille.

Lisätietoja

palveluryhmäpäällikkö Henna Mero, ProAgria Keskusten Liitto, 040 589 6202, henna.mero@proagria.fi

kehityspäällikkö Sanna Nokka, ProAgria Keskusten Liitto, 040 167 6363, sanna.nokka@proagria.fi

projektipäällikkö Heli Wahlroos, ProAgria Keskusten Liitto, 050 365 6680, heli.wahlroos@proagria.fi

maitoyrittäjä Marjo Ala-Kopsala, Toholampi, 040 5753431, marjo.ala-kopsala@kotinet.com

 

Keskusten palvelupäälliköiden yhteystiedot

ProAgria Etelä-Pohjanmaa       Arja Talvilahti  0400 168 489    arja.talvilahti@proagria.fi      

ProAgria Etelä- Savo                 Minna Pirkkalainen, 040 717 8660, minna.pirkkalainen@proagria.fi

ProAgria Etelä- Suomi              Sanna Eklund, 020 747 2776,  sanna.eklund@proagria.fi     

                                                     Raija Tamminen, 040 722 1873, raija.tamminen@proagria.fi                          

ProAgria Kainuu                        Minna Tanner, 040 572 3197, minna.tanner@proagria.fi    

ProAgria Keski-Suomi               Irene Mäkinen, 020 747 3340, irene.makinen@proagria.fi                             

ProAgria Keski-Pohjanmaa     Juha Nivala, 040 861 0641, juha.nivala@proagria.fi               

                                                    Anna- Riitta Leinonen, 0400 168 647, anna-riitta.leinonen@proagria.fi     

ProAgria Lappi                          Terhi Luukkonen, 0400 395 957, terhi.luukkonen@proagria.fi                      

ProAgria Länsi- Suomi             Riitta Pietilä, 050 4131 474, riitta.pietila@proagria.fi

ProAgria Oulu                           Virpi Huotari, 0400 786 933, virpi.huotari@proagria.fi          

                                                    Antti Harjunen, 0400 285 291, antti.harjunen@proagria.fi                              

ProAgria Pohjois-Karjala         Katri Karjalainen, 040 301 2410, katri.karjalainen@proagria.fi

ProAgria Pohjois-Savo             Tarja Pirkkalainen, 0400 347 143, tarja.pirkkalainen@proagria.fi                  

                                                    Tuomo Rissanen, 040 563 8749, tuomo.rissanen@proagria.fi

ProAgria ÖSL                            Johanna Laakso, 050 550 1574, johanna.laakso@proagria.fi

Jaa

Artikkelit

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.