Keski-Suomen vuoden 2015 marjateko -tunnustus LuomuRaution Pirjo Haimakaiselle

30.03.2016

Hedelmän- ja marjanviljelijäin Liiton Keski-Suomen piiri luovutti vuosikokouksessaan Pirjo Haimakaiselle Keski-Suomen vuoden 2015 marjateko -tunnustuspalkinnon. Palkinnon Haimakainen sai pitkäjänteisestä ja sitkeästä työstä luomuviljelyn saralla. Tuottamalla luomumansikkaa Pirjo Haimakainen on erikoistunut yhteen marjantuotannon haaraan ja samalla vastannut markkinoiden kysyntään.

Pirjo Haimakainen on viljellyt Sumiaisten Rautionmäessä luomumansikkaa miehensä Tarmo Haimakaisen kanssa vuodesta 1998. Suvun hallussa jo 1600-luvulta lähtien olleen tilan pelloilla viljellään 1-2 luomumansikkahehtaarin lisäksi luomukauraa ja -heinää. Lisäksi Pirjo Haimakaisella on pitopalvelu.

- Luomumansikan viljely alkoi omasta kiinnostuksesta ja kysynnästä. Luomumansikoille on koko ajan riittänyt ostajia. Pienehkö pinta-ala auttaa pitämään tilanteen omissa käsissä, sanoo Pirjo Haimakainen.

Haasteeksi luomumansikan viljelyssä hän sanoo hyvän, terveen, luomuhyväksytyn taimimateriaalin saamisen ja rikkakasvit. Mansikkapunkin etenemistä hillitään Raution tilalla istuttamisvaiheessa taimien lämminvesikäsittelyllä ja myöhemmin petopunkkien avulla. Rikkakasvit pidetään kurissa riveistä mansikkamuovin avulla ja kitkemällä muovin reiät. Rivivälit ovat nurmella ja nurmi pidetään niittämällä lyhyenä.

Keski-Suomen vuoden marjateko -tunnustuspalkinto jaettiin yhdeksännen kerran. Se voidaan luovuttaa henkilölle tai yhteisölle, joka on edistänyt tavalla tai toisella keskisuomalaista marja- ja hedelmäelinkeinoa.

- Luomumarjoille, ja erityisesti luomumansikalle, on kysyntää. Vuonna 2015 Keski-Suomessa viljeltiin Eviran tilaston mukaan 3,1ha luomumansikkaa ja 18.5 ha luomuherukkaa. Lisäksi Keski-Suomessa myös pensasmustikkaa saa luonnonmukaisesti tuotettuna, kertoo erikoisviljelyasiantuntija Marjo Marttinen ProAgria Keski-Suomesta.

 

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.