Kannattavuuskirjanpito kertoo: Maanviljelijän taivaalla synkkiä pilviä

16.11.2015

Maatalouden kannattavuus heikkenee koko maassa. Näin kertoi maatalouden kannattavuuskirjapitopäivässä Äänekoskella vieraillut LUKEn tutkija Jukka Tauriainen.

Kannattavuuskirjanpitotilojen vuoden 2014 ennakkotuloksiin verrattuna maatalouden kannattavuus heikkenee tänä vuonna koko maassa. - Suurin pudotus taitaa olla maidontuotannossa, jossa kannattavuus heikkenee v. 2015 selvästi edelilsvuodesta tuottajahinnan alenemisen (-16 %) seurauksena. Naudanlihantuotannon kannattavuus ei heikkene noin paljoa, sillä tuottajahinnan muutos on noin -4 %. Tukimuutokset eivät siinäkään tuotantosuunnassa kaikilta osin ole suotuisaan suuntaan, sanoo Jukka Tauriainen.

- Kustannusten halpeneminen on kompensoinut osaltaan em. menetyksiä. Viljanviljelyn kannattavuutta rokottaa paikoin huono sato, märät korjuuolosuhteet, eivätkä hinnatkaan niin päätä huimaavia ole olleet, Taurainen jatkaa.

Jos mittarina pidetään kannattavuuskerrointa, niin parhaiten vuoden 2014 ennakkotietojen  http://www.luke.fi/taloustohtori) mukaan menestyivät kasvihuoneyritykset. Toiseksi kannattavinta oli maidontuotanto ja muu nautakarjatalous oli kolmantena. Viljantuotannon ja sikatalouden kannattavuus on ollut heikko vuosina 2013 ja 2014.

Investointitukitasot aikaisempaa paremmat

Samassa tilaisuudessa puhunut ProAgria Keski-Suomen yritys- ja tilipalvelujen palvelupäällikkö Hannu Laitinen kertoi, ettöä maatalouden investointituet ovat haettavissa. Myönteisenä asiana investointituissa on nyt se, että tukitaso on hieman aikaisempaa korkeampi.

 

Lisätiedot

Kannattavuuskirjanpitotilojen ennakkotulokset vuodelta 2015: Jukka Tauriainen, Luke, 029 543 6580, jukka.tauriainen@luke.fi

Kannattavuuskirjanpito Keski-Suomessa: Hannu Laitinen, 0400 321 907, hannu.laitinen@proagria.fi; Hanna-Kaisa Kalmukoski, 043 824 9642, hanna-kaisa.kalmukoski@proagria.fi

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa
    Maksa verkossa, suorita sähköisesti ja hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.
  • Ajanvaraus pilotoinnissa Etelä-Pohjanmaalla
    Ajanvaraus asiantuntijoillemme on tulevaisuudessa mahdollista tehdä digitaalisesti verkossa pilotoinnin jälkeen.