Elintarviketieto kiinnosti Jyväskylässä

11.11.2015
Juustomestari Markku Liias Jukolan Juusto Oy:stä kertoi, kuinka he ovat saaneet uudet pakkausmerkinät haltuun.

EU:n elintarviketietoasetus tuli voimaan 13.12.2011. Siihen liittyvillä pakkausmerkinnöillä on ollut siirtymäaikaa 13.12.2014 saakka. Ravintoarvomerkinnöillä siirtymäaika jatkuu 13.12.2016 saakka. Elintarviketieto esiin - tilaisuuden avannut Ruokatieto Yhdistys ry:n toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi muistutti, että merkinnät tulivat koskemaan myös pakkaamattomia elintarvikkeita, mikä on otettava huomioon mm. ruokapalveluyrityksissä.

Alan yrittäjien avuksi on runsaasti materiaalia. Eviran sivuilla on iso materiaalipaketti. Elintarviketietoasetuksen koulutushankkeessa on koottu keskeiset kohdat selkeäksi, kaikille avoimeksi koulutusmateriaaliksi http://www.ruokatieto.fi/elintarviketieto

Koulutusmateriaalia esitellyt yritys- ja elintarvikeasiantuntija Mirja Pummila Keski-Suomen maa-ja kotitalousnaisista muistutti, että vastuu elintarviketiedoista on toimijalla, jonka nimellä tai toiminimellä elintarvikkeita pidetään kaupan. Uudistuksella pyritään siihen, että kuluttaja saa riittävästi tietoa ostopäätöstensä tueksi.

Uutta pakkausmerkinnöissä on mm. tekstin minimikoko ja allergeenien esittämistapa. Allergiaa ja intoleransseja aiheuttavat ainesosat on kerrottava korostetusti ainesosaluettelossa. Ravintoarvomerkinnät on oltava kaikissa pakatuissa elintarvikkeissa lukuunottamatta kahvia, mausteita ja purukumia 13.12.2016.

Parannettavaa elintarvikkeiden merkinnöissä vielä on, vaikka paljon on jo tehty. Jyväskylän kaupungin ympäristöterveystarkastaja Mia Kapanen kertoi, että Oiva-tarkastusten yhteydessä on seurattu myös elintarvikkeiden merkintöjä. - Tuontituotteesta on saattanut puuttua suomenkieliset pakkausmerkinnät ja jossakin tuotteessa on ollut harhaanjohtava nimi. Ainesosaluettelo on voinut puuttua tai olla puutteellinen, samoin allergeenimerkinnät, hän sanoo. On kuitenkin hyvä huomata, että vuonna 2015 alueella tehdyistä 718 Oiva-tarkastuksesta vain 12 %:ssa on ollut korjattavaa ja niistäkin vain osa koskee merkintöjä.

Johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta kertoi, että pakkausmerkintöjen saattaminen asetusta vastaavaksi on valtavan suuri työ ja kustannus. Erityisen haastava se on pienissä yrityksissä, joita iso osa Suomen elintarvikeyrityksistä on. Hän kannusti alan toimijoita systemaattiseen työhön. Hänen mukaansa merkinnät kannattaa käydä läpi tuotteittain ja aikatauluttaa merkintöjen uusiminen mm. olemassa oleva pakkausmateriaali huomioiden. Avuksi voi tulla vaikkapa yrityksen oma tyylikirja, josta löytyy mm. ravintosisältötaulukon muoto ja allergeenien merkintätapa. Näin asia pysyy samana, vaikka työntekijä vaihtuisikin.

Juustomestari Markku Liias cheddar-juustoa valmistavasta Jukolan Juusto Oy:stä kertoi, että viranomaislähteistä saatavan tiedon lisäksi kannattaa hyödyntää vertaistietoa, toisten vastaavien yritysten käyttämää tietoa omaan soveltaen. Hän muistutti, että asetuksen vaatimien merkintöjen lisäksi pakkauksiin voidaan lisätä kaupan omia merkkejä ja  vaikkapa alkuperästä (esim. Hyvää Suomesta) tai tuotantotavasta (esim. luomu) kertovia merkkejä.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa
    Maksa verkossa, suorita sähköisesti ja hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.
  • Ajanvaraus pilotoinnissa Etelä-Pohjanmaalla
    Ajanvaraus asiantuntijoillemme on tulevaisuudessa mahdollista tehdä digitaalisesti verkossa pilotoinnin jälkeen.